Δράσεις 2017-18

Αξιοποίηση του 3d printing στην Εκπαίδευση: Το 3ο Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής (Ραφήνας) καινοτομεί

Τη φετινή σχολική χρονιά 2017 – 2018 παραλάβαμε από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η εισαγωγή στη χρήση εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού σχεδιασμού και τρισδιάστατων εκτυπωτών στην εκπαίδευση.

Στα πλαίσια του μαθήματος «Βασικά θέματα πληροφορικής» του Τομέα Πληροφορικής (Β’ Τάξη) μάθαμε για την 3D εκτύπωση και το λογισμικό FreeCad.

Στα πλαίσια της δράσης δημιουργήσαμε τα παρακάτω 3 μαθήματα με εικόνες, με τη λογική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης», για την εκμάθηση βασικών λειτουργιών του λογισμικού FreeCad.

* Μάθημα 1 – Δημιουργία ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου

Μάθημα 2 – Δημιουργία κυλίνδρου

Μάθημα 3 – Δημιουργία 3d αστεριού

Ο εκτυπωτής αξιοποιήθηκε και για την εκτύπωση ενός Pelton Wheel που χρησιμοποιήθηκε για το project  «Πράσινη Πόλη» το οποίο υλοποίησε το σχολείο μας τη φετινή σχολική χρονιά.

 

https://edu.ellak.gr/2018/05/23/axiopiisi-tou-3d-printing-stin-ekpedefsi-to-3o-e-k-anatolikis-attikis-rafinas-kenotomi/

 

Ημερίδα με θέμα "Διατροφή και Εφηβεία - Προτάσεις διδασκαλίας"

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε το 3ο Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής (Ραφήνας) με θέμα "Διατροφή και Εφηβεία - Προτάσεις διδασκαλίας".

 



Στη σελίδα https://drive.google.com/drive/folders/12rALeKsEKd82uesxQFS0nkZz1u4Pf2XY

μπορείτε να κατεβάσετε τις παρουσιάσεις των εισηγητών της ημερίδας.


Οι εισηγητές της ημερίδας:


 

 

Δρ. Αθανάσιος Δρίγκας

   Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών  του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

   ICTs,  και Γνωστικές – Μεταγνωστικές Δεξιότητες

 

Γιολάντα Σαλαπάτα

   MSc LASER DENTISTRY MSc PEDODONTICS 17ηςΝΟΕΜΒΡΙΟΥ75 ΧΟΛΑΡΓΟΣ

   Επιστημονικός Συνεργάτης NetMediaLab ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

   H διατροφή και Οδοντική Υγεία στην επίδοση των μαθητών στο σχολείο

 

Δρ. Λαδιάς Τάσος

   Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής

   Ερευνητικές/Δημιουργικές εργασίες με θέμα τη διατροφή

 

Σομαλακίδης Ιωάννης

   Πρόεδρος WROHellas

   Εκπαιδευτική Ρομποτική και Θέματα Διατροφής

 

Παλιούρας Αριστείδης

   Διευθυντής 3ου Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής (Ραφήνας)

   STEM Project Based Learning: Παρουσίαση έργου«Πράσινη Πόλη»

 

 

   
   
   
   

 

Διδακτική επίσκεψη των μαθητών του Τομέα Μηχανολογίας σε συνεργείο αυτοκινήτων

Το  3o  E.K. Αν Αττικής με τους μαθητές της Β΄τάξης του Τομέα Μηχανολογίας και του μαθητές της Γ' τάξης, ειδικότητας Τεχνικός Οχημάτων,  πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη σε συνεργείο αυτοκινήτων στα Σπάτα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ξεναγήθηκαν στο χώρο του συνεργείου και ήρθαν σε επαφή, κάτω από πραγματικές συνθήκες εργασίας, με την επισκευή και συντήρηση οχημάτων.

 

   
   
 

 

Συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση “Teachers 4 Europe”

Οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Ραφήνας στα πλαίσια του προγράμματος Teachers 4 Europe (http://www.teachers4europe.gr/) ανέπτυξαν την εφαρμογή EU Countries για κινητά με Android.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή κάνοντας κλικ εδώ: https://drive.google.com/open…

Στην εφαρμογή EU Countries (Έκδοση 1.0) μπορείτε για κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείτε:
1) Βασικές πληροφορίες (Πρωτεύουσα, πληθυσμό, γλώσσα, νόμισμα κ.α.)
2) Την σημαία της χώρας και
3) Να ακούσετε τον Εθνικό Ύμνο της.

Απαιτείται σύνδεση του κινητού στο διαδίκτυο για να ακούσετε τον Εθνικό Ύμνο της κάθε χώρας!

   

 

Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο με τίτλο «STEMforyouth - Προώθηση των Θετικών Επιστημών (STEM) μέσω επιστημονικών προκλήσεων και οι επιπτώσεις τους στην καθημερινή ζωή και εργασία»

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό έργο που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 (Η2020) της ΕΕ για την Έρευνα και Καινοτομία (Υποπρόγραμμα Επιστήμη στην Κοινωνία μαζί με την Κοινωνία). Συντονιστής του έργου είναι το Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας και το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει ως βασικός εταίρος. Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2018. Το STEMforyouth έχει ως στόχο να παραγάγει μια ολοκληρωμένη, διεπιστημονική σειρά μαθημάτων παρουσιάζοντας βασικές προκλήσεις από τις Θετικές Επιστήμες για να υποστηρίξει τους νέους, κυρίως μαθητές/τριες Γυμνασίου-Λυκείου, ηλικίας 13-18, στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση.

   
   
   

 

 

 

4η θέση στον Τελικό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ανάμεσα σε 51 ομάδες, για το 3ο Ε.Κ. Ραφήνας.

Το  3o  E.K Ανατολικής Αττικής (Ραφήνας) συμμετείχε στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 (http://wrohellas.gr)  με τίτλο Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα και κατέλαβε την 4η θέση ανάμεσα σε 51 ομάδες.
 
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά του ΕΠΑΛ Ραφήνας και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ραφήνας που βοήθησαν για την επιτυχία αυτή. 
Επίσης πολλά μπράβο και στους καθηγητές των Τομέων (Μηχανολογικός, Ηλεκτρολογικός, Δομικών, Πληροφορικής) που βοήθησαν με όλα τα μέσα για την ολοκλήρωση του έργου!

 

 

 

Διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ»

Το  3o  EK Αν Αττικής με τους μαθητές/τριες της Β΄τάξης του Τομέα Υγείας Πρόνοιας & Ευεξίας του 1ου   ΕΠΑΛ Ραφήνας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης  «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ».  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρακολούθησαν διάλεξη και ξεναγήθηκαν από την προϊσταμένη κ.Βαγενά στο χώρο. Τους δόθηκε  η δυνατότητα να δουν από κοντά  τις ειδικά διαμορφωμένες κλίνες, να γνωρίσουν  και  να παρατηρήσουν  τους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας ( φυσιοθεραπευτές , εργοθεραπευτές, νοσηλευτές αποκατάστασης , διατροφολόγο κ.λ.π) την ώρα του έργου και  να ενημερωθούν  για θεραπείες αποκατάστασης που προσφέρονται μέσω του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για  εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς.
 

 

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και την επιστημονική ενημέρωση την προϊσταμένη  κ.Βαγενά καθώς και όλο το  έμψυχο δυναμικό του  Κέντρου Αποθεραπείας-Αποκατάσταση  « ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ»!
 
   

      

      

 

Ανοικτή Ημέρα Γνωριμίας

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

10:30—13:00

 

Μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, γονείς και ενήλικες που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο Ημερήσιο ΕΠΑΛ και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ραφήνας έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν «ανοικτά μαθήματα» σε ένα από τους παρακάτω τομείς και να ενημερωθούν για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

· Τομέας Πληροφορικής

· Τομέας Ηλεκτρολογίας

· Τομέας Υγείας-Πρόνοιας & Ευεξίας

· Τομέας Διοίκησης & Οικονομίας

· Τομέας Μηχανολογίας

· Τομέας Δομικών Έργων

· Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών

 

 

26 χλμ. Λεωφόρου Μαραθώνος
Τηλ. 2294 0 78026
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Διδακτική επίσκεψη στην εταιρία GENEPHARM

Στις 12/12/2017 οι μαθητές του Τομέα Υγείας της Β' Τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην εταιρία GENEPHARM. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την διαδικασία παραγωγής στερεών και ενέσιμων φαρμάκων από τους ειδικούς επαγγελματίες του χώρου της φαρμακοβιομηχανίας.

Ευχαριστούμε πολύ την Κα Νικολοπούλου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρίας, για την θερμή υποδοχή και την οργανωμένη ξενάγηση στο χώρο της εταιρείας.

 

 

  

Διδακτική επίσκεψη στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο

Το 3ο Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής Ραφήνας με τους μαθητές/τριες της Γ τάξης Νοσηλευτικής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ραφήνας, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.όπου γνώρισαν από κοντά τις πραγματικές συνθήκες εργασίας του επαγγελματία Νοσηλευτή καθώς και την πραγματοποίηση  νοσηλευτικών πράξεων στην Α΄και Β Παθολογική κλινική . Ευχαριστούμε θερμά το γραφείο Εκπαίδευσης και το  προσωπικό του Νοσοκομείου για την υπεροχή φιλοξενία!